CAPELLAGÅRDEN

Kommun: Mörbylånga

Carl Malmsten startade 1960 Capellagården med en vision om “en skola för gestaltande arbete, där hand och ande ställs i skapande samverkan”. Förhållningssättet lever vidare  än idag då våra konstnärliga hantverksutbildningar präglas av en gedigen kunskap om materialen och deras förutsättningar. Skolan har också kommit att bli en internationell mötesplats med studerande från många delar av världen.

De fyra huvudutbildningarna, Keramik, Möbel och inredningssnickeri, Textil och Trädgård är 1-3 år långa. Inom dessa ämnesområden erbjuder skolan sommarkurser på 1-2 veckor samt fördjupningskurser för professionella utövare inom konst och konsthantverk.

Capellagården förfogar över ett Artist in Residence stipendium, fiinansierat av Bengt Julins Stiftelse för konsthantverk, konstindustri och industridesign.

Capellagården ligger på södra Öland i byn Vickleby. Skolans verksamhet, dess verkstäder och undervisningslokaler, studentrum och restaurang är inrymda i hus som ursprungligen främst varit öländska bondgårdar. Tillsammans med den stora trädgården skapar dessa kulturhistoriska byggnader en speciell miljö och atmosfär.

Foto: Rebecka Melvinsson