Gitte Lind

Kommun: Emmaboda

Jag kommer ursprungligen från Danmark och flyttade till Sverige med min familj 1972. Min pappa var keramiker, eller krukmakare som han själv ville titulera sig. Det var av honom jag lärde mig grunderna i det keramiska hantverket.
Redan som barn tillbringade jag många timmar i min pappas verkstad med att skulptera eller att öva mig vid drejskivan. Under många år arbetade jag främst med tillverkning av drejat bruksgods i serieproduktion men efter hand har lusten att skulptera vägt över och numera arbetar jag enbart skulpturalt med unika föremål.
Jag har varit yrkesverksam keramiker sedan 1988 och har sedan 1998 bedrivit min verksamhet i egen verkstad i Åfors, mitt i det småländska “Glasriket”.

Barndomens lek med leran fortsätter alltjämt. Karaktärerna träder fram som gestalter ur en opera eller kanske som mystiska naturväsen. Ibland betraktar de oss och uppmanar oss kanske att reflektera över oss själva, allvarsamt begrundande. Jag strävar efter att handens arbete och lerans plasticitet ska anas i det färdiga verket. Jag söker yta och struktur. Grunden i mitt arbete är formen. Ur den en vilja att uttrycka en känsla, hitta ett uttryck eller en rörelse som talar till betraktaren. Inspirationen kommer även från det textila hantverket, en önskan att hitta ett textilt uttryck genom leran, ett försök att uttrycka det mjuka genom det hårda. Framförallt är mina skapelser ett uttryck för lusten att skapa och att låta kreativiteten och fantasin flöda.

Mer information

Galleri Interart, Göteborg, -21
Dynapac, Karlskrona, – 09.
Källströmsgården, Påskallavik, -07.
Galleri Lilla Uppåkra,Staffanstorp, -06.
Galleri de 20, växjö; – 02.
Emmaboda Bibliotek, – 00.
Gamla skolan i Rälla, öland, – 98.
Kaolin, Stockholm, – 97.
Galleri Måns, Månsamåla, – 96, – 97.
Emmaboda Bibliotek, – 93.