Lena Richert

Kommun: Mörbylånga

Tekniker: Grafik , Installationer , Konceptuell konst , Måleri

Lena Richert är uppväxt på Öland och är sen 90-talet återigen bosatt och verkar som konstnär där. Under 10 år bodde Richert utomlands i bl.a. Franska Polynesien, Australien, Nya Zeeland och England, under dessa tio år dokumenterade Richert sina möten med dessa olika kulturer genom att måla och arbeta med grafiktryck, hon höll också många workshops på de platser där hon bodde.

Lena Richert har konstnärlig utbildning från Berlin, Gerlesborgskolan och Ölands Folkhögskola. Hon har dessutom läst både Bildpedagogik, Konstvetenskap och Form och Design på Högskolenivå. År 2001 vann Richert 1:a pris i en internationell jurybedömd konsttävling i Italien, hon har ställt ut ett flertal gånger i Italien, Frankrike och Berlin och hon har även deltagit på ett antal jurybedömda utställningar i Sverige.

Mycket av Lena Richerts motivval och färgval är numera en blandning av en varmare exotisk ton och den mer sparsmakade, lite karga känslan från Öland. Richert arbetar med olika tekniker inom grafiken: • Collografi är en metod där du bygger en ”plåt” i kartong som du limmar på olika material som t.ex. sand, spackel, gräs, trådar osv., för att få en struktur. På så vis bygger du upp en bild som du sen trycker i en tryckpress. • Kopparetsning är när du etsar fram ett motiv i kopparplåt, som du sen valsar på olika färger på och trycker. En del andra bilder är gjorda av olika växtfiber, där har Lena Richert malt olika växtfiber som t.ex. linne, bomull, nässlor, tång, bananskal osv. för att få fram olika färgad pappersmassa, där ”bygger” Richert bilderna direkt i pappersmassan på ett vakumbord. Dessa bildark fäster sen konstnären på linneduk och spänner upp.

Mer information

Separata utställningar

Alvesta konsthall, grafik och fiberkonst, Alvesta, 2006
Nybro konstförening, grafik, Nybro, 2005
Pingstrundan, grafik och fiberkonst, Öland, 2005
Sturkö, grafik och fiberkonst, Karlskrona, 2002
Santa Stefano Belbo, grafik, Milano, Italien, 2002

Samlingsutställningar

Maasmanska Gården, grafik, Karlshamn, 2004
Santa Stefano Belbo, grafik och fiberkonst, Milano, Italien, 2001
Mougin le Haut, grafik, Cannes, Frankrike, 2001
Pictura, Lunds Konstvetenskapliga Konstförening, Installation, Lund, 1999
Vårsalongen, Väsby Konsthall, jurybedömd, grafik, Upplands Väsby, 1998