Matz Nordell

Kommun: Kalmar

Tekniker: Betong , Design , Glas , Keramik , Konsthantverk , Måleri , Metall , Skulptur

Jag är en konstnär som från början är utbildad i måleri och keramik. Mellan de fina åren 1966 och 1968 gick jag hantverksutbildning på Capellagården i Vickleby, Öland. Där arbetade jag nära Carl Malmsten som är känd för sitt fina hantverk.

Efter Capella flyttade jag åter till Kalmar och gamla staden där jag öppnade mitt eget galleri i Gamla Stan, Kalmar. Galleriet ligger på samma ställe nu som det gjorde då, Molinsgatan 7.

Till en början visade jag mestadels upp min verk gjorda i keramik. Med tiden har jag arbetat i mängder av olika material. Det är spännande att få utmana sig själv och de material man har i sina händer, jag arbetar i bla lera, trä, betong, glas, metaller och med mekaniska ting. På senare år har jag arbetat mycket i trä, gjort skåp, bord, stolar, trärelieffer med mera, det tillsammans med att måleriet har tagit större plats i min ateljé. Jag målar med glädje både olja och akryl för att kunna förmedla olika känsla och intensitet i bilderna, små bilder som stora – över en kvadratmeter.

Min mångkunskap har gjort att jag fått göra många olika typer av utsmyckningar. De senaste har varit att göra vattenskurna aluminiumbilder till HSB’s nya lägenheter vid Turning Torso och en trärelieff för Västerviks Polishus.

Mer information

1996: Doktor Glas, Stockholm
1999: Liljevalchs, Stockholm
2005: Kalmar Konstmuseum
2006: Kulturcentrum, Ronneby
2007: Skruvs glasbruk, glasutställning
2007: Utställning på Pukeberg, Nybro
2008: Nordiska Museet, Stockholm