ÖLANDS MUSEUM

Kommun: Borgholm

Ölands museum 1959 invigdes Norrgården på Ölands Museum Himmelsberga. Syftet var att rädda en traditionell öländsk radby till eftervärlden, på 1950-talet hade man börjat riva uthus och lador på de öländska gårdarna för att få plats med traktorer och större maskiner.

Himmelsberga är en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna. I gårdarna finns hus och miljöer från 1700- och 1800-tal, med inredning och utrustning som hörde till livet på den öländska landsbygden. I hagarna går göingegetter, ölandshästar och linderödssvin. Framför Karl-Olsgården finns förutom det magnifika vårdträdet, gotlandskaniner och öländska dvärghöns. I odlingar och i trädgårdar växer äldre kulturväxter.

Byn Himmelsberga är en del av östra Ölands kulturlandskap och ger idag ett mycket genuint och idylliskt intryck, en oas för stressade nutidsmänniskor. Hur livet verkligen gestaltade sig för människorna som bodde här, med hög grad av självhushåll, slitet med djur, matlagning, tvätt och odlingar men också gemenskap i arbete och fest, kan vi bara ana. Miljöerna sätter igång fantasin, och får oss att ställa frågor om vårt eget sätt att leva.

Himmelsberga har sedan 1959 utvecklats med fler gårdar, en vacker konsthall, galleri, kaffestuga och butik. Museet ägs och drivs av Ölands Hembygdsförbund.